Espais Naturals



PARC NATURAL CAP DE CREUS

 

Situat a la comarca de l’Alt Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus s’estén pels municipis de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. 
Podem distingir 2 grans parts: la terrestre (aproximadament amb 10.780 hectàrees) i la marina (amb 3.064 hectàrees) Dintre de la zona terrestre s’estableixen tres paratges naturals d’interès nacional (PNIN): al  nord, el de cap Gros-cap de Creus; al sud, el de la punta Falconera-cap Norfeu; i a l’oest, el de la serra de Rodes. Els dos primers inclouen, a més, dues reserves naturals integrals (RNI): la del cap de Creus, amb les illes de s’Encalladora i Massa  d’Or, i la del cap Norfeu.
Pel que fa a la zona marina (amb una extensió que oscil·la entre les 0,2 i les 1,3 milles), és parc natural l’entorn de la península del cap de Creus, des de la  punta del Bol Nou a la cala Tamariua (el Port de la Selva), fins a la punta Falconera (Roses), amb  l’exclusió de la badia de Cadaqués. A l’interior d’aquesta zona marina s’estableixen tres reserves naturals parcials (RNP): els Farallons , el cap de Creus i el cap Norfeu. Finalment, es crea una reserva integral marina (RNI): s’Encalladora (al nord de l’illa).

Aspectes a destacar: bellesa dels ambients litorals (morfologia de la costa molt diversa: roques, illots, esculls, cales, badies, etc), riquesa del patrimoni arquitectònic (a destacar el monestir de Sant Pere de Rodes), interès dels jaciments arqueològics terrestres i marins i dels paratges dalinians de Porlligat.

PARC NATURAL SERRA DE L´ALBERA


El Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera va ser creat per la Llei 3/1986, de 10 de març, del Parlament de Catalunya (DOGC 666, de 26.3.1986). Posteriorment, el Decret 101/1987, de 20 de febrer, sobre desplegament de la Llei 3/1986 (DOGC 825, de 6.4.1987), estableix la creació de dues reserves naturals parcials en el si del Paratge Natural. Aquestes són la Reserva Natural Parcial de la Capçalera de l'Orlina, de 384 ha, creada amb la finalitat de preservar-ne la flora, especialment la fageda, i la Reserva Natural Parcial de la Vall de Sant Quirze, de 585 ha, per a la protecció de la tortuga mediterrània. Poc més endavant, el Decret 123/1987, de 12 de març, sobre declaració de reserves naturals per a la protecció d'espècies animals en perill de desaparició a Catalunya (DOGC 833, de 29.4.1987), crea la Reserva Natural Parcial de Sant Quirze, de 742 ha, també per a la protecció de la tortuga mediterrània.


Per tant, els espais naturals de protecció especial de l'Albera ocupen una superfície total de 4.207 ha, de les quals 3.465 corresponen al Paratge Natural pròpiament dit (i que inclou dues reserves naturals parcials) i 742 ha a la reserva annexa de Sant Quirze.

El Paratge Natural i les reserves estan inclosos, des del 2006, en un espai d'interès natural més extens anomenat l'Albera, que forma part de la xarxa Natura 2000 en aplicació de la Directiva 92/43/CEE, que crea una xarxa ecològica europea d'espais protegits.

L'àmbit d'aquest nou espai protegit té una superfície de 16.302 ha i s'estén pels municipis de la Jonquera, Cantallops, Peralada, Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes, Espolla, Rabós, Vilamaniscle, Garriguella, Vilajuïga, Llançà, Colera i Portbou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada